Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda ogromnego trudu. kim jest barista Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film