Wyjątkowa włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród licznych opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. w restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film